Top 6 criterii în alegerea locuinței potrivite pentru tine

Top 6 criterii în alegerea locuinței potrivite pentru tine

Cum să găsești „locuința compromisului optim” sau casa care se apropie cel mai mult de ceea ce-ți dorești

Sumar:

Vrei să-ți cumperi casă și nu știi ce să alegi?

Uite mai jos o listă cu cele mai importante criterii, la care să te gândești în procesul de achiziție.

Înainte de a începe, ține cont însă:

Locuința perfectă nu există, așa cum nici toate punctele nu pot fi bifate simultan atunci când ai condiții de îndeplinit (de exemplu, un buget limitat).

Poți decide în schimb la ce anume poți renunța din listă, astfel încât alegerea să fie potrivită pentru tine.

Te ajutăm mai departe să găsești „locuința compromisului optim”, așa cum o numim noi.

Sau casa care se apropie cel mai mult de ceea ce-ți dorești.

Iată la ce să fii atent(ă):

1. Zona și punctele de interes

Orice proprietate vine la pachet cu zona și vecinătățile sale.

O analiză în detaliu înseamnă să te gândești la:

● Facilitățile din proximitate: școli și grădinițe, parc, magazine etc.;

● Distanța față de metrou;

● Timpul petrecut pe drum până la locul de muncă;

● Locuri preferate sau familiare, în care ți-ai dori să trăiești.

Observație: statistic vorbind, peste 60% dintre cumpărători aleg să se mute în zone pe care le cunosc deja.

2. Vechimea apartamentului

Locuință în bloc vechi sau într-un ansamblu nou?

Din punct de vedere investițional, îți recomandăm achiziția în blocuri noi.

Motivul este simplu:

Calitatea ansamblurilor noi a crescut considerabil în ultimii ani. În plus, acestea sunt construite după norme exigente pentru siguranța locatarilor (precum cele de incendiu).

Observație: este foarte posibil ca valoarea apartamentelor noi să crească în timp sau cel puțin să rămână la fel, pe termen mediu și lung.

3. Tipul imobilului și facilitățile oferite în cadrul complexului

Acordă atenție următoarelor aspecte:

● Înălțimea blocului: preferi proiectele cu regim mic de înălțime? Pe acestea le vei găsi în zone centrale sau exteriorul orașului, unde înălțimea blocurilor este limitată prin indicatori urbanistici.

● Servicii și facilități:pază, spații verzi sau locuri de joacă, săli de fitness, piscină și alte servicii. În funcție de ce-ți dorești, ele pot fi pe lista de cerințe obligatorii sau doar avantaje.

● Locuri de parcare: în prezent, toate blocurile noi au prevăzute parcări subterane sau supraterane (cel puțin un loc pentru fiecare apartament).

Observație: în majoritatea cazurilor, parcările se vând separat, având numere cadastrale diferite.

Dacă prețul imobilului este sub pragul de 140.000 de euro, începând de la 1 ianuarie 2022, respectiv 450.000 RON până la acea dată, atunci cota redusă de TVA (5%) se aplică și pentru locul de parcare.

4. Specificațiile locuinței

De luat în calcul:

● Etajul dorit: preferi etaj intermediar sau ți-ar plăcea să stai și la parter, dacă ai acces la grădină? Sau poate la ultimele etaje, dacă prețul este același și există beneficiul unei terase mai mari?

● Suprafață: este necesar să faci diferența între metri pătrați construiți, spațiu util și util total.

o în cazul apartamentelor vechi, suprafața utilă aferentă apartamentelor de 2 camere, confort 1, pornește de la 49 mp, plus terasă, sau de la 52 mp, pentru confort 1 sporit;

o pentru 3 camere, confort 1, vorbim de suprafețe de la 65 mp utili sau 70–72 mp pentru confort 1 sporit, conform vechilor standarde din construcții;

o la apartamentele „economy”, suprafețele pentru 2 camere pot porni în prezent de la 45 mp utili și terasă, iar pentru 3 camere de la 60 mp utili, plus terasă.

● Numărul de camere, inclusiv numărul minim de băi:

o vrei ca tot apartamentul să fie decomandat sau este suficient ca dormitoarele sa fie decomandate?

o îți dorești balcon la camera de zi, bucătărie închisă sau deschisă?

o baia să aibă fereastră sau doar sistem de ventilație?

Atenție însă: opțiunea de a avea geam la baie ar putea reduce numărul de oferte disponibile cu 90% -> cele mai multe proiecte presupun eficientizarea utilizării suprafețelor construite / număr maxim de geamuri pentru dormitoare și camera de zi, pe fațadă.

Observație: deși cumpărătorii pot neglija proiecte calitative, bine poziționate, din această cauză, există sisteme de ventilație foarte eficiente, cu tiraj forțat, care asigură o aerisire superioară a băilor.

● Balcoane sau terase: sunt ele obligatorii în viziunea ta sau reprezintă doar un avantaj? Gândește-te și la suprafață — dacă vrei ca pe terasă, de exemplu, să poată încăpea o masă cu fotolii sau scaune, pentru relaxare;

● Spații de depozitare: pot fi deja existente sau amenajate ulterior, inclusiv în balcon ori în parcarea subterană, în cazul blocurilor noi;

● Finisaje și dotări: cele mai multe apartamente noi sunt livrate cu finisaje la cheie, cu posibilitatea de personalizare a acestora într-o anumită măsură, mai ales în cadrul achizițiilor off-plan.

Observație: dezvoltatorii mari nu permit personalizarea finisajelor pe segmentul mediu și mediu-superior al pieței (excepție face segmentul premium), întrucât ele pot genera riscuri ridicate de întârziere a proiectului și costuri suplimentare în relația cu clientul.

● Orientarea față de punctele cardinale: alege un apartament orientat către est, sud sau vest dacă vrei o locuință luminoasă. Casele cu ferestre expuse către nord sunt preponderent răcoroase și întunecoase.

Observație: în timp ce garsonierele sau spațiile de tip studio și, uneori, apartamentele de 2 camere sunt orientate către un singur punct cardinal, orientarea va fi în majoritatea cazurilor către min. 2 puncte cardinale (de exemplu, E-V, S-V, E-S).

5. Termenul limită pentru achiziție și mutarea în propria casă

În funcție de disponibilitate, poți opta pentru:

● Mutare imediată, în cazul apartamentelor amplasate în blocuri vechi / deja finalizate;

● Perioadă de așteptare, pentru imobilele aflate în stadiu de proiect sau construcție incipientă (off-plan).

Observație: achiziția unei locuințe în stadiu off-plan implică un termen realist de mutare de circa 24 de luni. Dintre acestea, 18 luni reprezintă termenul mediu de realizare a construcției, iar finalizarea procesului de intabulare a apartamentului și racordarea la utilități durează alte 4–6 luni.

6. Bugetul

Am ajuns și la punctul cel mai sensibil al analizei noastre.

Când vine vorba de el, setează-ți:

● Bugetul maxim pentru proprietatea ideală;

● Tipul și structura finanțării pentru a avea acces la bani;

● Avansul maxim disponibil.

Observații: 1. avansul mediu perceput în piață pentru o locuință este de 20%.

2. pe segmentul premium mai ales, există câțiva dezvoltatori care acceptă doar plata în tranșe, pe perioada de construcție a imobilului. Aceste achiziții nu pot fi finanțate prin credite imobiliare clasice, deoarece banca acordă împrumut numai atunci când imobilul este finalizat și intabulat.

3. e bine de știut cum se aplică cota de TVA pentru persoane fizice și taxarea inversă pentru companii — citește mai multe aici.

Recomandări suplimentare:

● Asigură-te că cerințele tale sunt aliniate cu cele ale familiei cu care vei împărți spațiul.

● Evită să te lași influențat de campaniile publicitare.

● Documentează-te foarte bine și apelează la un consultant imobiliar de încredere.

● Stabilește clar care sunt criteriile obligatorii și care aspecte sunt doar bine de avut în vedere, dar nu definitorii.

● Consultă-te cu specialistul imobiliar, astfel încât cerințele tale să fie corelate cât mai bine cu realitatea pieței. Consultantul te poate ajuta să echilibrezi factorul emoțional (subiectiv) cu unul obiectiv și să faci alegerea potrivită, în cunoștință de cauză.

● Compară datele de pe hârtie cu ceea ce găsești efectiv în piață.

● Evaluează valoarea investițională a locuinței: vezi ce șanse sunt ca prețul proprietății să se conserve în timp sau, în mod ideal, să crească.

● Înainte de achiziție, plimbă-te de câteva ori în zona aleasă, dimineața și seara, în cursul săptămânii (nu doar în weekend). Poți analiza astfel, în mod real, vecinii și vecinătățile, traficul și alte aspecte importante cu care te vei confrunta zi de zi dacă vei locui în acel loc.

Pentru mai multe sfaturi legate de alegerea locuinței potrivite pentru tine, în proiecte rezidențiale de calitate și cele mai avantajoase condiții comerciale, îți stăm la dispoziție.

Ne găsești online, pe homefinders.ro sau facebook.com/HomeFindersRo

Give a Comment