Cum se aplică TVA-ul la locuințele noi?

Dacă ești interesat să cumperi o locuință nouă, unul dintre lucrurile pe care îți recomandăm să il iei în considerare este aplicarea TVA-ului. Poate ai remarcat, în cazul ansamblurilor noi, că prețurile locuințelor conțin TVA, fie că este inclus, fie că este adăugat separat (preț fără/+ TVA). În calitate de cumpărător, este bine să știi cum se aplică TVA-ul la locuințele noi, pentru a-ți calcula bugetul de achiziție.

În prezent, există două cote de TVA:

  • TVA-ul standard pentru locuințe, în valoare de 19%. Acesta se aplică locuințelor în valoare de peste 450.000 de lei. Dacă vei cumpăra un apartament de 110.000 de euro, pe lângă acest preț va trebui să plătești și TVA-ul de 19%. Așadar, vei plăti în total 132.000 de euro.

  • Cota redusă de TVA, în valoare de 5%. Această cotă se aplică doar locuințelor de până în 450.000 de lei. Pentru un apartament de 95.000 de euro, vei plăti, cu tot cu TVA, 99.750 de euro.

Ce locuinţe beneficiază de TVA de 5%?

Prețul locuințelor nu este singurul criteriu luat în calcul pentru aplicarea cotei reduse de TVA, ci și suprafața utilă.

Pe scurt, TVA-ul de 5% se aplică locuințelor care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti. Valoarea acestora, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu trebuie să depășească suma de 450.000 lei, fără TVA.

Cum cumperi o locuință cu TVA de 5%?

Practic, orice persoană necăsătorită sau familie poate cumpăra o casă cu cota de 5%. Tot ce trebuie să faci este să îndeplinești următoarele condiții:

  • Dacă nu ești căsătorit, trebuie să nu fi deţinut şi să nu deţii nicio locuinţă în proprietate pe care ai achiziţionat-o cu cotă de 5%;
  • Dacă achiziția este realizată în familie, atunci trebuie ca soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cotă de 5%.

Cu alte cuvinte, poți cumpăra o singură locuință cu o cotă de TVA de 5%.

În momentul în care doresti să cumperi locuința cu cotă redusă de TVA, este necesar să prezinți o declaraţie pe propria răspundere, autentificată de un notar, din care să rezulte că vei utiliza locuința achiziţionată conform destinaţiei prevăzute de lege şi că îndeplineşti condiţiile impuse de Codul fiscal, amintite mai sus.

Pe lângă cele două cote de TVA, există și alte cazuri speciale pe care le poți întâlni:

Locuințe cu TVA diferit, în funcție de situația contabilă a dezvoltatorului.

Dacă au trecut 5 ani de la recepția imobilului, dezvoltatorul poate opta pentru deducerea parțială a TVA-ului. În cazul în care dezvoltatorul și-a recuperat doar o parte din TVA-ul din construcție, el poate adăuga la locuință partea nerecuperată. Spre exemplu, un dezvoltator a recepționat blocul în 2010, unde avea un TVA de 24% (cota de TVA a fost micșorată la 20% în 2015 și la 19% din 2017) și până în 2018, el și-a recuperat doar 10% din TVA. În prezent, el va vinde o locuință cu un TVA de 14% (24% inițial – 10% recuperat). În astfel de cazuri, TVA-ul variază în funcție de cât TVA și-a recuperat dezvoltatorul.

Locuințe fără TVA

Sunt două cazuri în care poți cumpăra o locuință fără să plătești TVA:

  • Au trecut 5 ani de la recepția imobilului, iar dezvoltatorul nu și-a recuperat TVA-ul pentru construcție și este dispus să renunțe la el. Conform legislației, acesta poate fi scutit de TVA.

  • Persoanele fizice care au în posesie mai multe proprietăți noi și le pun la vânzare pot fi scutite de TVA dacă vând doar o singură proprietate pe an.